Verdiepingsprogramma bij de voorstelling Memory Loss

Zaterdag 18 januari 2020, 16:00 – 21:45
TR Schouwburg, Schouwburgplein 25, Rotterdam

Op zaterdag 18 januari organiseert WArd/waRD voorafgaand aan Ann Van den Broek’s moderne dansvoorstelling Memory Loss een uniek verdiepingsprogramma in Theater Rotterdam over het thema geheugenverlies en dementie. Het programma fungeert als verdiepingsslag en voorprogramma van de voorstelling Memory Loss, en is tegelijk een mogelijkheid het thema vanuit verschillende perspectieven te benaderen en verder bespreekbaar te maken. Het doel van het verdiepingsprogramma van Memory Loss is het creëren van een uitwisseling voor een algemeen publiek met experts en ervaringsdeskundigen over de persoonlijke, sociale en maatschappelijke dimensie van geheugenverlies en de vertaalslag naar de kunst. Deze verdieping vindt plaats aan de hand van drie sofagesprekken over dementie, kunst en onszelf.

Programma
15:30 uur Inloop in foyer (beelden van Memory Loss)
16:00 uur Opening door Ilka De Wilde
16:10 uur Sofagesprek 1: prof. dr. Robbert Huijsman – De dementie samenleving – zorg en organisatie
16:50 uur Vragen
17:00 uur Sofagesprek 2: dr. Frans Hoogeveen – Radio Remember – Muziek als drager van herinneringen en emoties
17:40 uur Vragen
17:50 uur Pauze
18:00 uur Sofagesprek 3: Margi Geerlinks (fotograaf) – Dementie door de lens van een kunstenaar
18:40 urr Vragen
18:50 uur Slotconclusie Ilka De Wilde – Memory Loss en werk Ann Van den Broek
19:00 uur Diner (optioneel voor 15 euro, graag vooraf aangeven)
19:45 uur Koffie en thee
20:15 uur Voorstelling Memory Loss (grote zaal TR)

Het verdiepingsprogramma is gratis toegankelijk, reserveren is echter verplicht.

Reserveer kaarten

Sprekers

Prof. Dr. Robbert Huijsman is dementieprofessor en heeft onlangs op basis van een serie interviews met 44 collega dementieprofessoren de bundel “Onder dementieprofessoren” uitgebracht. Dit werk geeft een uniek overzicht van onderzoek en omgang met dementie.
Wij hebben Prof. Huijsman gevraagd als spreker vanwege zijn visie en realistische zicht op de toekomst van dementiezorg.

Dr. Frans Hoogeveen is specialist dementiezorg en is een van de oprichters van Radio Remember, een online radiostation voor mensen met dementie. Zijn onderzoek richt zich op hoe het luisteren naar voorkeursmuziek door mensen met dementie kan leiden tot verbetering van kwaliteit van leven. Hij is tevens hoofdredacteur van “Denkbeeld”, een vakblad over dementie. Wij hebben Dr. Frans Hoogeveen gevraagd vanwege zijn frisse blik op de behandeling van dementie.

Fotograaf, beeldmaker en docent Margi Geerlinks studeerde fotografie aan Hogeschool Artez en het Sandberg Instituut. Sinds 1997 houdt ze zich bezig met het thema van de jeugd en het verouderingsproces. Haar werk hangt op prestigieuze (inter)nationale kunstbeurzen en kreeg lovende recensies in onder meer The New York Times en The Guardian. Particulieren en musea, waaronder Museum Voorlinden, de Sir Elton John Collection en de Tony Podesta collection kochten haar werk. De laatste vier jaar was Geerlinks fotograaf van de kroniek “Ma” van Hugo Borst. Zo verhuisde haar beeld tijdelijk van galerie- en museumwand naar de pagina’s van AD magazine. Wij hebben Margi Geerlinks uitgenodigd vanwege haar artistieke blik op en persoonlijke ervaring met dementie.

De Belgische Ilka De Wilde studeerde in 2010 af als theaterwetenschapper aan de Universiteit Gent. Reeds enkele jaren is ze actief in het theater- en danslandschap. In 2012 startte ze als freelance dramaturg voor verschillende gezelschappen en theaterhuizen. Sinds 2015 volgt ze actief het werk van Ann Van den Broek en WArd/waRD in België en Nederland. In 2013 begon ze bij Troubleyn/Jan Fabre en gaf mee vorm aan de spraakmakende productie Mount Olympus, a 24h performance (2015). Het daarop volgende jaar ging ze aan de slag met Johan Simons bij Ntgent. Begin 2018 trok ze naar Amsterdam voor een samenwerking met Toneelgroep Amsterdam, maar keerde terug naar België als internationaal coordinator bij Ballet Vlaanderen.

Verdiepingsprogramma bij de voorstelling Memory Loss