Memory Loss genomineerd voor Zwaan

Memory Loss is genomineerd voor de Zwaan voor meest indrukwekkende dansvoorstelling. De belangrijkste dansprijs van Nederland wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Uit het juryrapport: “In dit indrukwekkend slotstuk neemt de choreograaf het publiek mee in de almaar versnellende neerwaartse spiraal die op de diagnose dementie volgt. De onherroepelijkheid van dit proces, de paniek die ontstaat, en de machteloosheid van degenen die aan de zijlijn staan en tegelijkertijd in de draaikolk worden meegezogen, verwerkt Van den Broek op meesterlijke wijze in haar stuk.

De signatuur van Ann Van den Broek wordt zichtbaar in Memory Loss in de voor haar werk kenmerkende componenten: live muziek, videoprojecties, tekst en de herkenbare bewegingsesthetiek. Met de uitwerking hiervan in deze voorstelling tilt zij het nog een niveau hoger om deze duistere realiteit te benaderen: somber, donker, onheilspellend en klinisch. Memory Loss is een persoonlijk document: oprecht en ontroerend. Wreed én liefdevol. Met haar trilogie kweekt Ann Van den Broek begrip voor dementerenden en daar verdient zij alle credits voor. Zoals een van de dansers zegt: ‘They are by no means crazy’.”

Ann Van den Broek werd eerder genomineerd voor E19 (richting San José) (2007), I SOLO MENT (2009), Domestica (met Krisztina de Châtel, 2013) en Accusations (2017). Met de voorstellingen Co(te)lette (2008) en The Black Piece (2015) won ze ook daadwerkelijk een Zwaan.

De andere door de VSCD genomineerde voorstellingen zijn 8: METAMORPHOSIS van Nicole Beutler Projects en Or Die Trying van Alida Dors / Backbone. Door het abrupte einde van het theaterseizoen 2019-2020 maakt de VSCD dit jaar geen winnaars bekend. De genomineerden maken volgend jaar kans op de felbegeerde Zwaan!

Nominatie Zwaan beste dansproductie
Memory Loss genomineerd voor Zwaan