Memory/Loss/Series zaterdag 19 december

Can you see, don’t you see? It is happening.
In here it’s really happening.

Samen Dementie Vriendelijkj

Workshop Samen dementievriendelijk
Hoe gaan we als samenleving om met dementie? Hoe kunnen we zorgen dat mensen zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de samenleving, ondanks hun ziekte? Hoe voorkomen we dat mensen stoppen met activiteiten buitenshuis omdat ze onzeker worden door hun geheugenverlies, waardoor ze vereenzamen? Om dat te voorkomen is allereerst begrip nodig.

Daarom is het belangrijk dat we allemaal weten hoe we dementie kunnen herkennen en hoe we mensen met dementie kunnen helpen zo lang mogelijk mee te doen. Met deze workshop zet je een eerste stap naar meer kennis en begrip.

Memory Loss

Memory Loss Fragments
“Memory Loss is een alomvattende krachttoer waarin het onderhuids gist van emoties (…) Ann Van den Broek vindt een verschrikkelijk mooie vorm voor een verschrikkelijk wrede ziekte.” (de Volkskrant)

In de oorspronkelijke voorstelling Memory Loss, de laatste in het drieluik The Memory Collection, staan vijftien performers op het toneel. Afwisselend in de rol van dementerende patiënt, mantelzorger en onderzoeker. Deze voorstelling is inmiddels genomineerd voor de meest indrukwekkende dansproductie van het seizoen.

In de nieuwe ‘coronaproof-versie’ Memory Loss Fragments versterken de zeven performers de vervreemdende ervaring van geheugenverlies nog eens extra door de gefragmenteerde opbouw. Want ook al volgt de voorstelling het oorspronkelijke verloop van het stuk, delen ervan zijn verworden tot een herinnering, alleen nog te volgen op een groot projectiescherm. In het decor zoeken de zeven performers en de muzikant de interactie met real time opnames en met de herinneringen op het scherm. Een puzzel die net zo ingenieus is als vervreemdend.

WArd/waRD roos

Panelgesprek
Dementie raakt ons allemaal. Een op de twee mensen zal in de toekomst te maken krijgen met dementie. Als mantelzorger, buurman of buurvrouw, als werkgever of medewerker. Jong en oud. Mantelzorgers ervaren de zorg als een zware belasting.

In dit panelgesprek bespreken we geheugenverlies vooral vanuit de sociale context van de samenleving. Hoe zorgen we ervoor dat we niet alleen kijken naar het verlies, maar ook naar wat nog wel kan en waardevol is. Hoe vind je de combinatie van zorg en waardigheid.

Een gesprek waarin wij de artistieke visie verbinden met de sociale en maatschappelijke impact van dementie.

Aftertalk

Aftertalk Creating in times like these
In dit afsluitende onderdeel van de Memory/Loss/Series – en tevens laatste TRACK van Theater Rotterdam – bespreken we hoe het is om in deze onzekere coronatijd te werken aan een voorstelling. Hoe blijf je gemotiveerd onder een constante dreiging van nieuwe maatregelen. Met voorbeelden uit de inmiddels aanzienlijke hoeveelheid artistieke vruchten van WArd/waRD die coronaproof zijn gemaakt. Iets wat voor Ann Van den Broek geen concessie genoemd moet worden: “Het is echt een herbekijken van mijn werk. Een artistieke uitdaging waarbij ik opnieuw zoek naar de essentie van elke voorstelling”, aldus Ann.

Middagprogramma
14.30 – 17.00 uur

  • Workshop Samen dementievriendelijk
  • Memory Loss Fragments

Avondprogramma
19.00 – 22.15 uur

  • Panelgesprek
  • Memory Loss Fragments
  • Aftertalk Creating in times like these