The Co(te)lette Film (2010)

The Co(te)lette Film
The Co(te)lette Film
The Co(te)lette Film
The Co(te)lette Film

The Co(te)lette Film is de verfilming van de gelijknamige dansvoorstelling Co(te)lette. De Britse regisseur Mike Figgis nam de regie van deze eigenzinnige film voor zijn rekening en Ann Van den Broek tekende voor het concept en de choreografie. De film werd geselecteerd in de sectie Belgian Cinema Today van het Internationaal Film Festival in Gent (BE).

In The Co(te)lette Film dansen drie vrouwen in een nogal intieme atmosfeer, geprangd tussen verlangen en bevrediging. Zonder confrontatie, rivaliteit, verhaal, oplossing of einde: het verhaal van The Co(te)lette Film is rusteloos en leeg.

“Drie vrouwen die een confrontatie aangaan zowel met hun eigen lichaam als met dat van de twee andere. Ze willen daar toeschouwers rondom het podium bij betrekken. Dank zij het afwisselend close en soms afstandelijk camerawerk raak je er als kijker eveneens bij betrokken. Alles groeit uit tot een confronterende voorstelling over verlangen, lust, bevrediging, aantrekken, afstoten, verleiden, zoeken, vinden en niet vinden. In tegenstelling tot de opvoering op een toneel bevinden er zich in de film toeschouwers rondom het podium. Toen Ann Van den Broek een prestigieuze Nederlandse topprijs won voor Co(te)lette had de jury het over ‘een gedurfde en kwetsbare choreografie, rauw, confronterend en aangrijpend’. Beter kan de fysieke kracht van de voorstelling niet worden omschreven. De littekens op de lichamen zijn zichtbaar. Figgis’ camera is ongenadig.”
– catalogus Film Festival Gent (BE)

De film won prijzen tijdens filmfestivals in Los Angeles (VS), Nicosia (CY), Brussel (BE) en San Francisco (VS).

regie Mike Figgis
concept en choreografie Ann Van den Broek
dans Frauke Mariën, Cecilia Moisio, Judit Ruiz Onandi
extra’s en understudy’s Erin Harty, Karen Lamberts, Emma Seresia
special extra’s Lie Antonissen, Surah Dohnke
première 19 oktober 2010, Filmfestival Gent (BE)

verder werkten mee producenten Vito Di Rosa, Bart Van Langendonck / lighting cameraman Oliver Schofield / camera Mike Figgis / production designer Bernie van Velzen / montage Arlen Figgis / componist originele muziek Arne Van Dongen / kostuums Catherine Van Bree / make-up Alexandra Kourline / line producer Xavier Rombaut / co-producent Monique van Beek – WAard/waRD / producenten NTR Bart Soepnel en Joost Van Krieken / associate producer Janine Dijkmeijer / eerste assistent van de regisseur Aram Van de Rest / geluid Luc Cuveele / gaffer Laurens De Grande / camera assistent Kristof Meert / tweede assistent van de regisseur Nathalie Teirlinck / constructor Merijn Sep / assistant kostuums Charlotte Van Peel

The Co(te)lette Film is een productie van Savage Film (BE), Red Mullet (UK), WArd/WaRD (NL/BE) en de NTR (NL) en kwam tot stand met de steun van het Nederlandse Mediafonds (NL) en het Vlaams Audivisueel Fonds (BE).

“Straf! Heel straf! Dat is je gevoel na het kijken naar Mike Figgis’ verfilming van Ann Van den Broeks intense, geruchtmakende en bekroonde choreografie Co(te)lette. Maar daarna kan, zoals bij iedere dansfilm, de discussie losbarsten over de inbreng van een cineast in een op zich al unieke kunstvorm. En een die door de Vlaamse choreografe tot een hier zelden geziene hoogte wordt getild. Bij The Co(te)lette Film gebruikt Figgis nogmaals zijn al beproefd splitscreen systeem. Het gebeurt dit keer spaarzaam en het leidt de toeschouwer niet af van de choreografie zelf.”

– Film Festival Gent (BE)
The Co(te)lette Film (2010)