« Terug

Zooming in on Loss (2019)

Zooming in on Loss
Zooming in on Loss
Zooming in on Loss
Zooming in on Loss
Zooming in on Loss
Zooming in on Loss
Zooming in on Loss
Zooming in on Loss

 
“Prepare yourself. Prepare yourself, prepare! Prepare yourself to handle it. Handle it!”

Zooming in on Loss is Ann Van den Broek’s tweede voorstelling uit de triptiek The Memory Loss Collection, een project dat bestaat uit een onderzoeksfase en de creatie van drie opeenvolgende voorstellingen over het thema geheugenverlies. Het voorbereidend onderzoek naar de vormen van geheugenverlies, en de fases waarin geheugenverlies zich manifesteert, vormde de basis voor de eerste voorstelling Blueprint on Memory. Deze voorstelling schetst letterlijk de blauwdruk van het geheugen en de effecten van het verval. Blueprint on Memory is in oktober 2018 in première gegaan en heeft vele goede reviews ontvangen.

“De symboliek is even kraakhelder als beklemmend, maar zonder één seconde larmoyant te worden. Zeker degenen die de impact van dementie en Alzheimer van dichtbij hebben meegemaakt, zullen veel herkennen. Imposant en aangrijpend bewegingstheater.” (NRC Handelsblad ★★★★★)

De tweede voorstelling Zooming in on Loss focust zich in eerste instantie op de interne strijd en het verlies. Ten tweede zoomt de voorstelling in op de relatie tussen het individu en zijn sociale omgeving tijdens geheugenverlies. Met enerzijds het besef van het verdwijnen van het geheugen en anderzijds het verlies aan controle over dat proces. Alle emoties omtrent het verlies op zich, zoals woede en frustratie, verdriet en pijn, berusting en onverschilligheid, komen daarin aan bod. Omstanders ervaren een waaier van gemoedsbewegingen die zich gaandeweg verder ontvouwt. Verschillende perspectieven die ontwikkeld zijn in de eerste voorstelling worden meegenomen naar de ontwikkeling van Zooming in on Loss en keren in een gecondenseerde vorm terug binnen deze voorstelling. Doordat het publiek rondom de performers staat, kent Zooming in on Loss een grote mate van intensiteit en intimiteit.

De opzet van Zooming in on Loss is een experiment en uitdaging omdat het zich afspeelt in een ruimte van 1.8 bij 1.8 meter. De performers opereren vanuit deze ruimtelijke installatie, een experimentele opzet die voor het eerst wordt ingezet. Met deze limitering worden de grenzen opgezocht over hoe compact men kan gaan, hoeveel bewegingsvrijheid kan worden ingeleverd en aan intensiteit gewonnen. Zooming in on Loss is een multidisciplinaire voorstelling in een installatie waarin performance, geluid, tekst, video en emotionele uitdrukkingen samenvloeien. Donker, fysiek en indringend in de kenmerkende stijl van Ann Van den Broek. Herkenbaar doch vervreemdend, grenzen die vervliegen zodra je inzoomt. Helderheid wordt voorgoed weggevaagd door een staat van desoriëntatie, verwarring, chaos en waanzin. Herhaling in gedrag, patronen en bewegingen en verlies van herkenning vullen de ruimte.

The Memory Loss Collection
Voor het project The Memory Loss Collection verdiept Ann Van den Broek zich in het thema geheugenverlies. Vanuit haar eigen persoonlijke ervaring brengt ze dit in belang toenemende onderwerp onder de aandacht. Dit doet ze aan de hand van voorstellingen, workshops, inleidingen en verbindingen met maatschappelijke organisaties. De derde en laatste voorstelling in de reeks gaat in 2020 in première onder de overkoepelende titel Memory Loss.

concept, regie, choreografie Ann Van den Broek
origineale cast Louis Combeaud, Marion Bosetti, Gregory Frateur
video- en lichtontwerp Bernie van Velzen
toneelbeeld Niek Kortekaas
muziek, teksten, lyrics Gregory Frateur, Ann Van den Broek
klankinstallatie Nicolas Rombouts
assistentie Ann Nik Rajšek
kosuums Marielle Vos, Ann Van den Broek
fotografie Rio Staelens
première 4 april 2019, Péniche La Pop, Parijs (FR)

Zooming In on Loss is een productie van WArd/waRD-Ann Van den Broek in coproductie met Theater Rotterdam, ccBerchem (BE), La Pop (FR), La Briqueterie-CDC du Val-de-Marne (FR) en wordt gesteund door het Fonds Podiumkunsten (NL), Gemeente Rotterdam (NL) en ABN AMRO Cultuurfonds (NL).

WArd/waRD

Datum Plaats Podium
12 juni 2020 Zooming in on Loss Den Haag (NL) Korzo
11 juni 2020 Zooming in on Loss Antwerpen (BE) Bourla Schouwburg
29 oktober 2019 Zooming in on Loss Haarlem (NL) Toneelschuur
26 oktober 2019 Zooming in on Loss Leiden (NL) Theater ins Blau
19 oktober 2019 Zooming in on Loss Almere (NL) Corrosia Theater, Film & Expo
16 oktober 2019 Zooming in on Loss Amsterdam (NL) Theater Bellevue
15 oktober 2019 Zooming in on Loss Amsterdam (NL) Theater Bellevue
12 oktober 2019 Zooming in on Loss Drachten (NL) Schouwburg De Lawei
10 oktober 2019 Zooming in on Loss Antwerpen (BE) ccBerchem – première BE
9 oktober 2019 Zooming in on Loss Tilburg (NL) De Nieuwe Vorst
8 oktober 2019 Zooming in on Loss Breda (NL) Chassé Theater
8 mei 2019 Zooming in on Loss Utrecht (NL) Theater Kikker
7 mei 2019 Zooming in on Loss Utrecht (NL) Theater Kikker
25 april 2019 Zooming in on Loss Arnhem (NL) Stadstheater
24 april 2019 Zooming in on Loss Nijmegen (NL) LUX
23 april 2019 Zooming in on Loss Maastricht (NL) AINSI Theater
20 april 2019 Zooming in on Loss Purmerend (NL) Theater De Verbeelding
19 april 2019 Zooming in on Loss Rotterdam (NL) Motel Mozaïque
18 april 2019 Zooming in on Loss Rotterdam (NL) Motel Mozaïque
6 april 2019 Zooming in on Loss Parijs (FR) La Pop
5 april 2019 Zooming in on Loss Parijs (FR) La Pop
4 april 2019 Zooming in on Loss Parijs (FR) La Pop – première
Zooming in on Loss (2019)