Memory Loss (2020)

Memory Loss
Memory Loss
Memory Loss
Memory Loss

Memory Loss is de derde en laatste voorstelling uit Ann Van den Broek’s drieluik, The Memory Loss Collection. In Memory Loss komen eerdere creaties Blueprint on Memory en Zooming in on Loss samen en culmineren met nieuwe elementen tot het slotstuk. In een interactief decor verliezen de vijftien performers hun eigen ik. Tekst, beweging, muziek en technologie komen samen in een spel met realiteit en illusie.

Het proces is onomkeerbaar. Gevangen in ruimte en brein. Alle houvast vervaagt en de resterende signalen duiden naar onbelichte paden. In de duisternis vervliegt elke aanleiding tot deze stoffelijke wereld, elke herinnering sijpelt weg. Het ultieme verlies van zichzelf. Liefdevol en wreed. Een wrange werkelijkheid waar niemand hetzelfde uitkomt.

“Memory Loss is een alomvattende krachttoer waarin het onderhuids gist van emoties (…) Ann Van den Broek vindt een verschrikkelijk mooie vorm voor een verschrikkelijk wrede ziekte.” (de Volkskrant ★★★★★)

The Memory Loss Collection
Met The Memory Loss Collection verdiept Ann Van den Broek zich in het thema geheugenverlies. Dit project bestaat uit drie voorstellingen, workshops, inleidingen en verbindingen met maatschappelijke organisaties. Memory Loss is de laatste voorstelling in de reeks die verder bestaat uit Blueprint on Memory en Zooming in on Loss.

concept, regie en choreografie Ann Van den Broek
originele cast Ann Van den Broek, Frauke Mariën, Louis Combeaud, Nik Rajšek, Marion Bosetti, Jean-Gabriel Maury, Carla Guerra, Kamil Pilarski, An Hackselmans, Anthony van Gog, Aryeh Weiner, Iuri Costa, Isaiah Selleslaghs, Gabrielle Aidulis, Maxime Abbenhues, Samina de Wulf en Karlijn Roest.
muziekcompositie Nicolas Rombouts, Gregory Frateur en Ann Van den Broek
lyrics Gregory Frateur
video- en lichtontwerp Bernie van Velzen
toneelbeeld Niek Kortekaas
styling kostuums Marielle Vos, Ann Van den Broek
artisiek assistent Gregory Frateur
bronmateriaal ‘Brein en Branie: Een pionier in Alzheimer’, Prof. Christine Van Broeckhoven en ‘Verdwaald in het geheugen Paleis: Hoe te leven met dementie’, Nathalie Carpentier
fotografie Rio Staelens
première 17 januari 2020, Theater Rotterdam, Rotterdam (NL)

Memory Loss is een productie van WArd/waRD (NL/BE), ondersteund door de Fondation d’entreprise Hermès (FR) in het kader van het ‘New settings programme’ en in coproductie met vaste partners Theater Rotterdam (NL) en ccBerchem (BE) en met Theater Freiburg (DE), Podium Bloos (NL) en La Briquetterie (FR). Het project wordt gesteund door Fonds Podiumkunsten (NL), Gemeente Rotterdam (NL), Ammodo (NL), Stichting Dioraphte (NL) en Fonds21 (NL).

WArd/waRD

Datum Plaats Podium
14 november 2020 Memory Loss Parijs (FR) Théâtre de la Cité (New Settings programme)
13 november 2020 Memory Loss Parijs (FR) Théâtre de la Cité (New Settings programme)
12 november 2020 Memory Loss Parijs (FR) Théâtre de la Cité (New Settings programme)
3 maart 2020 Memory Loss Amsterdam (NL) Internationaal Theater Amsterdam (ITA)
26 februari 2020 Memory Loss Drachten (NL) Schouwburg De Lawei
25 februari 2020 Memory Loss Nijmegen (NL) Stadsschouwburg Nijmegen
11 februari 2020 Memory Loss Haarlem (NL) Toneelschuur
5 februari 2020 Memory Loss Utrecht (NL) Stadsschouwburg Utrecht
25 januari 2020 Memory Loss Freiburg (DE) Theater Freiburg
18 januari 2020 Memory Loss Rotterdam (NL) TR Schouwburg
17 januari 2020 Memory Loss Rotterdam (NL) TR Schouwburg – première NL
10 januari 2020 Memory Loss Breda (NL) Podium Bloos – try-out

“Ann Van den Broek vindt een verschrikkelijk mooie vorm voor een verschrikkelijk wrede ziekte.”

– de Volkskrant (NL)

“In het indringende Memory Loss confronteert Ann van den Broek de toeschouwer genadeloos met de uitzichtloosheid van Alzheimer of een andere vorm van geheugenverlies, en de machteloze positie van de naasten.”

– Theaterkrant (NL)

“Met Memory Loss sluit Ann Van den Broek de trilogie af over Alzheimer/ dementie. In dit laatste deel is zij ongebruikelijk direct.”

– NRC (NL)

“Het klinkt raar, maar ik zeg soms tegen dansers dat ze alles moeten afleren wat ze hebben geleerd.”

– Ann Van den Broek in interview met Ammoda (NL)

“Ik hak in de tijd. Er is een basislijn, maar die is vervreemdender dan in de vorige delen. Dat kan chaotisch overkomen. Je komt binnen in iets wat al gaande is, een proces van geheugenverlies, met soms ineens heldere herinneringen, waarna ik abrupt naar iets heel anders schakel.”

– Ann Van den Broek in interview in Dans Magazine (NL)
Memory Loss (2020)