Memory/Loss/Series woensdag 16 december

Future forgets its history.
It fades out violently, here and now.

Margi Geerlinks

Gesprek Margi Geerlinks
Fotograaf Margi Geerlinks volgde Joke Borst, de moeder van Hugo Borst, vier jaar op de voet met haar camera. Een project dat begon met foto’s bij de wekelijkse artikelen van Hugo Borst over zijn demente moeder in het ADmagazine, groeide uit tot de beeldkroniek Ma. Door de lens van de fotograaf zien we wat Alzheimer met Joke doet. Foto’s die het moment tonen waarop tegenwoordige en verleden tijd door elkaar gaan lopen. Foto’s waarop je de verwarring op haar gezicht ziet. Wij hebben Margi Geerlinks uitgenodigd voor een gesprek over haar artistieke blik op dementie en haar persoonlijke ervaringen.

Fotograaf, beeldmaker en docent Margi Geerlinks studeerde fotografie aan Hogeschool Artez en het Sandberg Instituut. Sinds 1997 houdt ze zich bezig met het thema van de jeugd en het verouderingsproces. Haar werk hangt op prestigieuze (inter)nationale kunstbeurzen en kreeg lovende recensies in onder meer The New York Times en The Guardian.

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen presenteert film Mam + aftertalk
“Nu mijn moeder de ziekte van Alzheimer heeft
zie ik haar niet verdwijnen, ik zie haar tevoorschijn komen.”

In de intieme documentaire Mam portretteert theatermaker Adelheid Roosen haar moeder, die de ziekte van Alzheimer heeft. Door met haar moeder mee te bewegen, mee te vallen in de reis die ze aflegt, ontdekt zij wie haar moeder nu aan het worden is.

Mam laat zien dat Alzheimer geen vervreemding en verwijdering hoeft te betekenen, maar ons – de omgeving – een diep inzicht kan geven in onze menselijkheid. Alzheimer is in die zin een wezenloos fascinerende spiegel voor degenen om haar heen. Een echo van je eigen handelen.

Na de film (20 minuten) gaat Adelheid in gesprek met het publiek en beantwoordt  vragen. Een gesprek over Alzheimer, over mantelzorg, over gevoelens. Boosheid, verwarring, verlies, en acceptatie van het ontmoeten van iemand die anders aan het worden is. Over liefhebben.

Dalton Jansen

Dalton Jansen, Black Birds – work in progress
Sinds 2020 doet Dalton Jansen onderzoek naar zijn eigen danstaal als choreograaf, als onderdeel van de Nieuwe Makersregeling van het Fonds Podiumkunsten. Hij laat zich daarbij inspireren door Hiphop en contemporary dansstijlen. In dit tweejarig traject wordt hij ondersteund door DOX, Conny Janssen Danst en Productiehuis Theater Rotterdam. 

Dit najaar werkte Dalton aan twee projecten met verschillende dansers en bewegingstalen; Black Birds (met zwarte dansers) en Birds (een gemengde groep dansers). Begin november deelde hij de resultaten uit het eerste onderzoek van Black Birds aan een kleine groep genodigden. 

Voor Memory/Loss/Series gaat hij verder met zijn onderzoek. Met enkele dansers uit Black Birds onderzoekt Dalton hoe hij zijn bewegingstaal kan koppelen aan de thematiek van Alzheimer/dementie en in hoeverre hij het idioom van Ann Van den Broek hiervoor kan gebruiken.

Memory Loss Collective

Concert Memory Loss Collective
Muziek en sound spelen een grote rol in de gehele Memory Loss Collection. Rond terugkerende muzikale thema’s ontwikkelen de songs zich doorheen het project. Met de hardnekkigheid van een mantra slijpen de muziek en sound een groef in ons gehoor.

Sommige songs en motieven komen terug in alle drie de voorstellingen. Het moment, de gebeurtenissen op toneel kleuren de betekenis die de teksten krijgen. Soms klinkt de muziek als een verre herinnering, dan weer dringt ze zich nadrukkelijk op in het gehoor. Tot kippenvel aan toe, zó toepasselijk en op zijn plek. Aanwezig is ze altijd, als de stroom van het leven zelf, ook als we ons de woorden en betekenissen niet meer herinneren.

In dit liveconcert brengen Gregory Frateur, Nicolas Rombouts en Sjoerd Bruil de songs en de sound als een compleet en op zichzelf staand muzikaal bouwwerk ten gehore. Bezocht je de voorstellingen, dan doemen de beelden voor je geestesoog op. Stap je blanco in dit concert, laat je dan overspoelen door de meeslepende en onderhuidse spanning die deze muzikanten met de muziek en lyrics weten op te roepen.

Middagprogramma
14.30 – 17.00 uur

  • Gesprek met Margi Geerlinks
  • Workshop Dans (besloten)
  • Adelheid Roosen presenteert film Mam + aftertalk

Avondprogramma
19.00 – 21.30 uur

  • Dalton Jansen, Black Birds – work in progress
  • Concert door Memory Loss Collective