Memory/Loss/Series vrijdag 18 december

There’s a wall inside my mind, it’s shaking!
Floods worn out the hills of my behavior.

Masterclass Memory Loss Collective

Masterclass Memory Loss Collective
In deze masterclass, geleid door Gregory Frateur (performer, muzikant, componist), Sjoerd Bruil (performer, muzikant, componist) en Nicolas Rombouts (muzikant, componist) wordt dieper ingaan op de relatie tussen muziek en choreografie/enscenering in het werk van Ann Van den Broek. En meer specifiek op het componeren en uitvoeren van de muziek voor The Memory Loss Collection

Samen met Ann leggen zij uit hoe het thema Alzheimer muzikaal is vertaald in de verschillende voorstellingen en tekstueel door Gregory is verwerkt. Daarbij stond steeds een aansturing centraal die zowel door muzikanten als door niet-muzikanten, oftewel de performers op toneel, moest kunnen worden gebruikt: een techniek die Nicolas sinds enkele jaren in het oeuvre van Ann heeft onderzocht en uitgewerkt.

Met live voorbeelden worden tijdens deze masterclass de muziek, sound en lyrics van Memory Loss geanalyseerd en gereconstrueerd.

Memory Loss Inside

Memory Loss Inside + aftertalk
Voor de Nederlandse Dansdagen in oktober van dit jaar maakte Ann de indringende en aangrijpende film Memory Loss Inside waarin je de voorstelling Memory Loss beleeft vanuit het perspectief van de performers in hun rol van aan geheugenverlies lijdende personages. Door middel van camera’s, bevestigd op de hoofden van de performers, word je in een verwarrende en alarmerende reis meegenomen door een wereld die in fragmenten uiteenvalt. In een zoektocht naar houvast komen elementen uit de originele voorstelling als herinneringen voorbij.

De film, die een coproductie is met de Nederlandse Dansdagen, was online slechts één avond te zien, dus dit is een unieke kans om je onder te dompelen in deze filmische vertaling van Memory Loss. De Theaterkrant schreef: “Doordat de camera je mee laat kijken bij iedere stap van iedere performer, komt het verdwalen dubbelhard binnen (…) Een angstaanjagend juweeltje.”

Na de vertoning van de film (35 minuten) praat Ann met het publiek na over het effect dat deze directe manier van ervaren op je beleving heeft.

Hugo Borst

Talk Hugo Borst
Het zorgmanifest dat Hugo Borst samen met Carin Gaemers in 2016 opstelde heeft veel losgemaakt. En het maakte Borst tot een voorvechter van goede ouderenzorg, en een aanjager van het broodnodige gesprek over dementie, tot op de dag van vandaag.

Hugo Borst komt praten over zijn demente – en inmiddels overleden – moeder, en over de ouderen in verpleeghuizen die hij ontmoette voor de televisieprogramma’s over dementie (In de Leeuwenhoek (2018) en dit jaar Thuis op Zuid) die hij samen maakte met Adelheid Roosen. Hugo Borst schreef twee boeken over zijn demente moeder: Ma en Ach, moedertje.

Dario Tortorelli

DIVEinD visual poetry of performing bodies: Transcending, Dario Tortorelli
Ben je eenmaal heel intensief met een thema bezig – zoals Ann Van den Broek de afgelopen twee seizoenen met het onderwerp geheugenverlies – dan valt op dat niet iedereen even goed is voorbereid op de confrontatie met een ‘veranderende ander’. De confrontatie leidt vaak tot weerstand. Het ongemak is te groot. De vervreemding soms te moeilijk om te accepteren. In dat licht bezien kan elke confrontatie met ‘de ander’, ook die in het theater, een voorbereiding zijn op de situatie waarin je een ouder of je partner ziet wegglijden in dementie.

Daarom past de voorstelling Transcending van Dario Tortorelli (oud-danser van WArd/waRD, maakt sinds 2011 ook eigen voorstellingen) in deze avond. Drie dansers, elk met een andere huidskleur, twee mannen en een vrouw, bewegen in een langzame tocht door de ruimte, op zoek naar eenheid en balans. Er zijn geen kostuums die de verschillen bedekken, de dansers zijn volledig naakt. En die confrontatie zorgt uiteindelijk voor het grootste ongemak als de dansers minutenlang voor het publiek staan. Wat doe je als toeschouwer: ga je mee in dit zelfonderzoek? Durf je na te denken over je eigen ongemak? Voel je de kwetsbaarheid van de dansers?

Memory Loss Collective

Concert Memory Loss Collective
Muziek en sound spelen een grote rol in de gehele Memory Loss Collection. Rond terugkerende muzikale thema’s ontwikkelen de songs zich doorheen het project. Met de hardnekkigheid van een mantra slijpen de muziek en sound een groef in ons gehoor.

Sommige songs en motieven komen terug in alle drie de voorstellingen. Het moment, de gebeurtenissen op toneel kleuren de betekenis die de teksten krijgen. Soms klinkt de muziek als een verre herinnering, dan weer dringt ze zich nadrukkelijk op in het gehoor. Tot kippenvel aan toe, zó toepasselijk en op zijn plek. Aanwezig is ze altijd, als de stroom van het leven zelf, ook als we ons de woorden en betekenissen niet meer herinneren.

In dit liveconcert brengen Gregory Frateur, Nicolas Rombouts en Sjoerd Bruil de songs en de sound als een compleet en op zichzelf staand muzikaal bouwwerk ten gehore. Bezocht je de voorstellingen, dan doemen de beelden voor je geestesoog op. Stap je blanco in dit concert, laat je dan overspoelen door de meeslepende en onderhuidse spanning die de muziek en de lyrics weten op te roepen.

Middagprogramma
14.30 – 17.00 uur

  • Masterclass Memory Loss Collective
  • Memory Loss Inside + aftertalk

Avondprogramma
19.00 – 22.15 uur

  • Talk Hugo Borst
  • DIVEinD visual poetry of performing bodies: Transcending, Dario Tortorelli
  • Concert Memory Loss Collective