Creating Joy (2021)

Schetsen – geen voorstelling

Creating Joy

In het werk van Ann Van den Broek is dualiteit, de spanning tussen controle en laten gaan, tussen het positieve en het negatieve, tussen maskeren en openlijk tonen, altijd voelbaar. De hang naar de donkere en tragische kant had vaak de overhand. Die balans moest maar eens naar de andere kant uitslaan. Naar lichtheid en je goed voelen, naar samen lachen, elkaar omhelzen, melancholisch gestemd over voorbije, maar aangename herinneringen. Creating Joy!

Maar de coronacrisis zette deze ideeën behoorlijk onder druk. Een globale, universele gebeurtenis laat het perspectief kantelen: het universele wordt persoonlijk in plaats van andersom.

Creating Joy is geen ‘gewone voorstelling’. De structuur is fragmentarisch, schetsmatig. Associaties met een talkshow duiken op. Maar ook met een ‘logboek’, een verslag van dagelijkse handelingen, op zoek naar betekenis, plezier en de wil om door te gaan. Hoe je troost, kracht en rust in je hoofd kunt vinden in simpele, fysieke handelingen: een brood bakken, een massage, zonnestralen in het voorjaar, een goed gesprek.

Opnieuw toont Ann de wereld op toneel en daarbuiten in een bijzondere mix van realtime- en vooraf gefilmde beelden met performance in de zaal. Aan elkaar gesmeed door een host die als een ware ‘Master of Ceremony’ de avond leidt. Er zijn mondmaskers, schermen, een mobiel en compact decor, anderhalve meter afstand én thuiswerkende dansers die via een livestream toch aanwezig zijn.

Daarmee wordt Creating Joy ook een verslag over hoe je dat doet, theater maken in een onzekere tijd. Een tijd die veel vraagt van het aanpassingsvermogen van choreograaf en performers. Immers, wel of geen bezoekers in de zaal, uitstel of zelfs afstel hangt als een zwaard van Damocles boven elke voorstelling. Begin dan maar eens met plezier en goede moed aan een nieuw project. It’s all about creating joy!

WArd/waRD

Datum Plaats Podium
17 maart 2021 Creating Joy Rotterdam (NL) TR Witte de With
18 maart 2021 Creating Joy Rotterdam (NL) TR Witte de With
24 maart 2021 Creating Joy Tilburg (NL) De Nieuwe Vorst
26 maart 2021 Creating Joy Helmond (NL) ECI Cultuurfabriek
27 maart 2021 Creating Joy Leiden (NL) Theater ins Blau
6 april 2021 Creating Joy Amsterdam (NL) Theater Bellevue
8 april 2021 Creating Joy Drachten (NL) Schouwburg De Lawei
10 april 2021 Creating Joy Maastricht (NL) AINSI Theater
13 april 2021 Creating Joy Haarlem (NL) Toneelschuur
15 april 2021 Creating Joy Nijmegen (NL) LUX
17 april 2021 Creating Joy Purmerend (NL) Theater De Verbeelding
20 april 2021 Creating Joy Almere (NL) Corrosia Theater, Film & Expo
21 april 2021 Creating Joy Arnhem (NL) Stadstheater
23 april 2021 Creating Joy Utrecht (NL) Theater Kikker
24 april 2021 Creating Joy Utrecht (NL) Theater Kikker
29 april 2021 Creating Joy Breda (NL) Chassé Theater
1 mei 2021 Creating Joy Den Haag (NL) Korzo

When a summer day ends in rain and the scent of past prevails / When you call out through the woods and a deer recalls its name / When a part of you remains in the memory of a loved one / These are times to cherish and things to live for.

– Dez Mona, A Part Of Us All
Creating Joy (2021)