Memory/Loss/Series online

We hebben enorm uitgekeken naar een week Memory/Loss/Series in TR Schouwburg en daarmee een hoopvolle afsluiting van het jaar. Maar nu het land weer in lockdown moet kunnen we helaas geen publiek meer ontvangen in het theater. Voor iedereen die zich verheugd had op ons programma hebben we voor de komende dagen een online programma samengesteld.

De voorstellingen beginnen om 20.15 uur. Elke avond begint met een korte introductie door Ann die je meeneemt door een lege TR Schouwburg. Koop je ticket voor slechts € 5 per dag. Een symbolisch bedrag waarmee je 24 uur lang toegang hebt tot de registratie én waarmee je alle medewerkers steunt die aan Memory/Loss/Series hebben gewerkt. Let op tickets moeten voor 20.15 uur aangeschaft worden.

Programma
Dinsdag 15 december – Blueprint on Memory
Woensdag 16 december – Zooming in on Loss
Donderdag 17 december – Memory Loss
Vrijdag 18 december – Film Memory Loss Inside en concert Memory Loss Collective
Zaterdag 19 december – Film Memory Loss Inside en concert Memory Loss Collective

Bekijk bovenstaande video of de foto’s.

Inside TR Schouwburg

Memory/Loss/Series in TR Schouwburg Rotterdam zou een vijf dagen durend feestje worden. Nieuwe versies van alle voorstellingen uit The Memory Loss Collection, een bijzonder concert van Memory Loss Collective, films, voorstellingen, talks, gesprekken, workshops en een masterclass.

Maar we hadden ook nog verrassingen in petto: de hele schouwburg was een expositieruimte geworden met de nissen uit Q61, de Loops of Behaviour uit het Londense Barbican-project, de mediawand in de foyer, overal zou wat te zien zijn. Een gebouw vol herinneringen. Een dag voor de aftrap gooiden de besmettingscijfers alsnog roet in het eten. De dreiging werd realiteit en het theater moest de deuren sluiten.

Nog eenmaal loopt Ann Van den Broek met een cameraman langs alle plekken die we nooit zullen aanschouwen.

Blueprint on Memory

Blueprint on Memory

Dinsdag 15 december, 20.15 uur (24 uur beschikbaar)

Als onze herinneringen ons maken wie we nu zijn: wie zijn we dan als er hiaten vallen? Wat als het geheugen hapert? Wanneer herinneringen bewust verdrongen worden? Of onbewust verdwijnen? In Blueprint on Memory, de eerste creatie in Van den Broek‘s project The Memory Loss Collection, tonen de performers mentale en fysieke elementen van geheugenverlies. Desoriëntatie en verwarring, herhaling in gedrag en patronen, ongecoördineerde bewegingen en verlies van herkenning vullen de ruimte.

In Blueprint on Memory lopen video, live projectie, muziek, tekst en emoties door elkaar en worden samen één. De performers hebben de controle over beeld en geluid. Ze manipuleren waar ze willen. De letterlijke blauwdruk op de vloer zet het mentale en fysieke geheugen onder grote spanning. Een zoektocht naar patronen in de chaos. Tegelijkertijd ontglipt de mogelijkheid om de herinnering te behouden.

“De symboliek is even kraakhelder als beklemmend, maar zonder één seconde larmoyant te worden. Zeker degenen die de impact van dementie en Alzheimer van dichtbij hebben meegemaakt, zullen veel herkennen. Imposant en aangrijpend bewegingstheater.” (NRC Handelsblad ★★★★★)

Zooming in on Loss

Zooming in on Loss

Woensdag 16 december, 20.15 uur (24 uur beschikbaar)

Zooming in on Loss is tweede voorstelling uit de triptiek The Memory Loss Collection. Zooming in on Loss focust op de interne strijd, het verlies en de relatie tussen het individu en zijn sociale omgeving. Woede en frustratie, verdriet en pijn, berusting en onverschilligheid worden belicht in een mozaïek van emoties.

Zooming in on Loss speelt zich af in een compacte ruimtelijke installatie waarmee Ann Van den Broek kiest voor het rauwe experiment. Grenzen worden opgezocht, bewegingsvrijheid ingeleverd, intensiteit gewonnen. Een multidisciplinaire voorstelling waarin performance, geluid, tekst, video en emotionele uitdrukkingen samenvloeien. Helderheid wordt voorgoed weggevaagd door een staat van desoriëntatie, verwarring, chaos en waanzin.

“Zooming in on Loss over dementie komt hard binnen.” (Het Parool)

Memory Loss

Memory Loss

Donderdag 17 december, 20.15 uur (24 uur beschikbaar)

Memory Loss is de derde en laatste voorstelling uit The Memory Loss Collection. In Memory Loss komen eerdere creaties samen en culmineren met nieuwe elementen tot het slotstuk. In een interactief decor verliezen de vijftien performers hun eigen ik. Tekst, beweging, muziek en technologie komen samen in een spel met realiteit en illusie.

Het proces is onomkeerbaar. Gevangen in ruimte en brein. Alle houvast vervaagt en de resterende signalen duiden naar onbelichte paden. In de duisternis vervliegt elke aanleiding tot deze stoffelijke wereld, elke herinnering sijpelt weg. Het ultieme verlies van zichzelf. Liefdevol en wreed. Een wrange werkelijkheid waar niemand hetzelfde uitkomt.

Memory Loss is door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) genomineerd voor een Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie, de belangrijkste dansprijs van Nederland.

“Memory Loss is een alomvattende krachttoer waarin het onderhuids gist van emoties (…) Ann Van den Broek vindt een verschrikkelijk mooie vorm voor een verschrikkelijk wrede ziekte.” (de Volkskrant ★★★★★)

Memory Loss Inside

Film Memory Loss Inside en Concert Memory Loss Collective

Vrijdag 18 en zaterdag 19 december, 20.15 uur (24 uur beschikbaar)

In de indringende en aangrijpende film Memory Loss Inside beleef je de voorstelling Memory Loss vanuit het perspectief van de performers in hun rol van aan geheugenverlies lijdende personages. Door middel van camera’s, bevestigd op de hoofden van de performers, word je in een verwarrende en alarmerende reis meegenomen door een wereld die in fragmenten uiteenvalt. In een zoektocht naar houvast komen elementen uit de originele voorstelling als herinneringen voorbij.

De film, die een coproductie is met de Nederlandse Dansdagen, was online slechts één avond te zien, dus dit is een unieke kans om je onder te dompelen in deze filmische vertaling van Memory Loss. De Theaterkrant schreef: “Doordat de camera je mee laat kijken bij iedere stap van iedere performer, komt het verdwalen dubbelhard binnen (…) Een angstaanjagend juweeltje.”

Concert Memory Loss Collective
Muziek en sound spelen een grote rol in de gehele Memory Loss Collection. Rond terugkerende muzikale thema’s ontwikkelen de songs zich doorheen het project. Met de hardnekkigheid van een mantra slijpen de muziek en sound een groef in ons gehoor.

Sommige songs en motieven komen terug in alle drie de voorstellingen. Het moment, de gebeurtenissen op toneel kleuren de betekenis die de teksten krijgen. Soms klinkt de muziek als een verre herinnering, dan weer dringt ze zich nadrukkelijk op in het gehoor. Tot kippenvel aan toe, zó toepasselijk en op zijn plek. Aanwezig is ze altijd, als de stroom van het leven zelf, ook als we ons de woorden en betekenissen niet meer herinneren.

In dit concert brengen Gregory Frateur, Nicolas Rombouts en Sjoerd Bruil de songs en de sound als een compleet en op zichzelf staand muzikaal bouwwerk ten gehore. Bezocht je de voorstellingen, dan doemen de beelden voor je geestesoog op. Stap je blanco in dit concert, laat je dan overspoelen door de meeslepende en onderhuidse spanning die de muziek en de lyrics weten op te roepen.

Memory/Loss/Series is een productie van WArd/waRD in coproductie met vaste partner Theater Rotterdam en wordt financieel gesteund door het Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, BankGiro Loterij Fonds, Stichting Bevordering Volkskracht en Elise Mathilde Fonds.

Memory/Loss/Series online