Memory/Loss/Series dinsdag 15 december

More diagnosis means more awareness. More awareness means less stigma. Less stigma means more hope.

Wokshop Erasmus MC

Workshop Erasmus MC
Dementie is in Nederland doodsoorzaak nummer 1; 1 op de 5 mensen krijgt in zijn of haar leven dementie. Maar wat is dementie precies, wie lopen er een verhoogd risico en wat kunnen we doen om de ziekte te voorkomen? In deze interactieve workshop wordt aan de hand van een aantal feiten en fabels verder ingezoomd op deze hersenaandoening. Ook wordt er een kijkje genomen in het brein van iemand met dementie; wat gaat er mis en hoe voelt dat voor de persoon in kwestie?

Judy van Hemmen is neuropsycholoog en coördinator van het Alzheimercentrum Erasmus MC. Als neuropsycholoog voert zij onderzoek uit bij mensen met bijvoorbeeld geheugenklachten, om te bepalen of er sprake is van dementie.

Blueprint on Memory

Blueprint on Memory Fragments
In Blueprint on Memory, de eerste creatie in Van den Broek‘s trilogie The Memory Loss Collection, toonden de performers mentale en fysieke elementen van geheugenverlies. Desoriëntatie en verwarring, herhaling in gedrag en patronen, ongecoördineerde bewegingen en verlies van herkenning vulden de ruimte.

Deze nieuwe ‘coronaproof’ versie van de voorstelling volgt het verloop van het oorspronkelijke stuk. Maar delen van de live-performance zijn als het ware herinneringen geworden aan het oorspronkelijke materiaal. We zien ze op een groot projectiescherm afgewisseld worden met real time opnames en met live muziek en performance op toneel. Blueprint on Memory Fragments krijgt hiermee een extra, intieme én vervreemdende dimensie.

Frans Hoogeveen

Talk Frans Hoogeveen – De wonderen van het geheugen(verlies) bij dementie
Het menselijk geheugen is complex. In onderzoek en wetenschappelijke literatuur worden er maar liefst 250 typen van geheugen beschreven. Bij dementie treedt er ernstig geheugenverlies op. Maar niet alle typen van geheugen worden in gelijke mate aangetast. In deze interactieve lezing vertelt psycholoog Frans Hoogeveen wat er bij dementie aan geheugencapaciteit overblijft en hoe we deze kunnen benutten.

Frans Hoogeveen is ouderenpsycholoog met specialisatie dementie. Hij heeft dertig jaar klinische ervaring met mensen met dementie en hun naasten en is auteur van meerdere boeken over dementie en van meer dan 100 artikelen in wetenschappelijke vakbladen.

Aftertalk

Aftertalk Understanding
Het verloop van dementie verschilt per persoon en is afhankelijk van de specifieke vorm van dementie. De symptomen worden geleidelijk zichtbaar als de ziekte zich ontwikkelt. De voorstelling Blueprint on Memory gaat over dit proces van verval van geheugen, de fysieke beperkingen en het verdere verloop van de ziekte.

In een interactieve aftertalk gaan expert Frans Hoogeveen, Ann Van den Broek en een danser van WArd/waRD in gesprek over het creatieproces van Blueprint on Memory. Aan de hand van persoonlijk verhalen verdiepen ze zich in (geheugen)verlies. Wat doet dementie met iemand? Hoe is dit verwerkt in de voorstellingen en hoe kijken experts naar de impact hiervan?

Middagprogramma
14.00 – 17.00 uur

  • Workshop Erasmus MC
  • Blueprint on Memory Fragments

Avondprogramma
19.00 – 22.15 uur

  • Talk Frans Hoogeveen – De wonderen van het geheugen(verlies) bij dementie
  • Blueprint on Memory Fragments
  • Aftertalk Understanding